Het is vandaag Wereldwaterdag of World Water Day – een internationale feestdag die in 1992 voor het eerst werd gehouden en in het teken staat van, jawel, water. Vandaag vieren we onze rivieren, kanalen én ons kraanwater. Want wist je dat Nederland het schoonste leidingwater heeft wat er bestaat? Drie redenen waarom je elke dag weer de kracht van ons kraanwater zou moeten vieren. Want: beter voor je gezondheid, het milieu én je portemonnee.
Wereldwijd blijven we flessen en pakken water in de supermarkt kopen. In 2018 was dit bijna 500 miljoen liter ten opzichte van 380 miljoen liter vier jaar eerder. Ook water met een smaakje zit stevig in de lift. Dit zijn mineraal- en bronwaters waaraan fruitaroma's zijn toegevoegd. In de afgelopen vijf jaar tijd is de consumptie hiervan zelfs verdubbeld. Water uit de supermarkt zit verpakt in mooie plastic of glazen flessen. Reality check: daar betaal je voor. Een flesje water kost al snel 70 cent terwijl dezelfde hoeveelheid kraanwater maar 3 cent kost. Een groot deel van het water in flessen of pakken komt trouwens uit dezelfde voorraad als kraanwater. Dit betekent dat je tot tweeduizend keer de prijs betaalt voor water dat bijna gratis is!
Veel mensen denken dat water uit een fles of pak beter is voor je gezondheid, maar Nederland heeft het schoonste leidingwater wat er bestaat. Vaak besef je dit niet, totdat je in het buitenland chloor in het kraanwater proeft. De belangrijkste reden waarom het leidingwater in Nederland zo schoon is, is omdat we ons distributienetwerk (de drinkwaterleidingen) veel beter onderhouden dan bijvoorbeeld Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. Hierdoor krijgen schadelijke stoffen en ziekteverwekkende bacteriën en virussen niet de kans om via lekkages in het gezuiverde drinkwater te kruipen. Ons leidingwater is daardoor voor 99,9999% bacterievrij en de voorschriften voor het testen van bacteriën in flessen en pakken zijn lang niet zo streng. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je ook altijd nog je water filteren.
“Het leidingwater in Nederland is zo schoon, omdat we ons distributienetwerk veel beter onderhouden.”
Ook met oog op duurzaamheid kun je je glas beter onder de kraan houden. De verpakking, productie en het transport van een fles of pak bepalen voor bijna 90% de impact op het milieu. Een enorme verspilling van materiaal, tijd en brandstof die makkelijk te voorkomen is door kraanwater te drinken. En wat dacht je van al dat plastic? Plasticvervuiling is een van de grootste ecologische problemen van deze tijd. We kopen elke minuut een miljoen plastic flessen, waarbij een groot deel van het plastic uiteindelijk in de natuur terechtkomt. Een flesje kopen voor onderweg? Je doet er beter aan om een herbruikbaar flesje aan te schaffen en deze thuis of op openbare plekken te vullen. Gratis watertappunten vind je op steeds meer plekken.
Kokendwaterkranen bestaan al een tijdje, maar wist je dat Selsiuz ook alles-in-een-kranen heeft? Deze geven naast kokend, warm en koud, ook bruisend en gekoeld water. Lekker voor thuis, maar ook in je herbruikbare flesje voor onderweg. Ook een keukenkraan die naast kokend, warm en koud, ook bruisend en gekoeld water geeft? Kies hier de Selsiuz kraan die het beste past bij jou.
Benieuwd hoe de kokendwaterkraan jou kan helpen in de keuken? Lees dan dit blog of bekijk de handige kookvideo’s. Benieuwd of een Selsiuz wat voor jou is? Download hieronder dan het Selsiuz Kookpunt magazine.