Hoe veilig is de kokend water kraan?

Door Inez van Dijke • 24 januari 2019

Kokend water dat direct uit de keukenkraan stroomt, betekent meer gemak in de keuken. Er zijn dan ook steeds meer mensen die een kokend water kraan in hun keuken installeren. Ondanks deze populariteit knaagt bij sommigen nog de zorg rondom de veiligheid van de kokend water kraan. Met kokend water kun je immers niet voorzichtig genoeg zijn. Zeker als er in je gezin kleine kinderen zijn. In dit blogartikel besteden we uitgebreid aandacht aan veiligheid.

New call-to-action

Brandwonden gevaar?

Ieder jaar weer belanden er mensen, veelal kinderen, op de Spoedeisende Hulp met ernstige brandwonden. De meeste brandwonden zijn veroorzaakt door hete vloeistof zoals thee, koffie of soep. Vanuit die gedachte kunnen we ons voorstellen dat er met enige huiver wordt gekeken naar de kokend water kraan. Is dat niet vragen om problemen?

Veiligheidsmaatregelen Selsiuz

Kokendheet water is niet iets om gemakzuchtig mee om te springen. Om die reden zijn kokend water kranen van Selsiuz standaard uitgerust met een tweetal belangrijke veiligheidsmaatregelen.

Veiligheidsmaatregel 1: druk en draai bediening

Je moet er niet aan denken dat je gedachteloos de kraan open zet en er ongewild kokend water uitkomt. Bij het ontwerp van de Selsiuz 3-in-1 kokend water kraan is hier goed over nagedacht en is de kokend waterfunctie alleen maar bedienen met een druk en draai beweging. (Dit veiligheidsmechanisme zit ook op flessen met bleekmiddel of andere bijtende stoffen.) Bij een druk en draai bediening moet je een knop op de kraanhendel indrukken. Door tegelijkertijd de hendel om te draaien, activeer je de kokend waterfunctie. Laat je de knop weer lost, dan schiet deze terug en stopt de aanvoer van kokend water onmiddellijk. De druk en draaibediening blijkt in de praktijk te moeilijk voor kinderen en een volwassene zal zich niet zo snel vergissen.

Veiligheidsmaatregel 2: koele behuizing van de kraan

Net als bij de bekende thermostaatkraan heeft ook de kokend water kraan een dubbelwandige uitloop. Hierdoor komt het kokende water niet in contact met de buitenkant van de kraan. Het voordeel hiervan is dat de kraan uitloop dus niet heet wordt en je deze gewoon kunt vastpakken zonder je eraan te branden. Tenslotte  geeft de kraan een rustige straal en spettert niet, waardoor je jezelf niet snel zal branden.

Koudwatervrees onterecht

Wat ons betreft is de koudwatervrees voor de kokend water kraan begrijpelijk maar niet terecht. Er worden veel maatregelen getroffen rondom de veiligheid van de kraan om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Maar 100% veiligheid kun je nooit garanderen. Je zal daarom altijd voorzichtig moeten omgaan met kokend water en je gezonde verstand blijven gebruiken.

9004A61F-F329-4820-A580-2CE21D62E328

Wil je nog meer redenen weten waarom een kokend water kraan in jouw keuken niet mag ontbreken? Download dan hier het Kookpunt magazine of lees de blog van Shanna die samen met haar gezin elke dag geniet van de kokendwaterkraan.

 

Tags: Voordelen

Selsiuz blog

Op de inspiratieblog van Selsiuz vind je alles over het gemak, de techniek en trends van deze gebruiksvriendelijke 3-in-1 kokendwaterkraan. Ontdek welke Selsiuz bij jou en je keuken past!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF

Meeste recente blogs