Hoe veilig is de kokend water kraan?

Door Inez van Dijke • 24 januari 2019

Kokend water dat direct uit de keukenkraan stroomt, betekent meer gemak in de keuken. Er zijn dan ook steeds meer mensen die een kokendwaterkraan in hun keuken installeren. Ondanks deze populariteit knaagt bij sommigen nog de zorg rondom de veiligheid van de kokendwaterkraan. Met kokend water kun je immers niet voorzichtig genoeg zijn. Zeker als er in je gezin kleine kinderen zijn.

 

BRANDWONDEN GEVAAR?

Ieder jaar weer belanden er mensen, veelal kinderen, op de Spoedeisende Hulp met ernstige brandwonden. De meeste brandwonden zijn veroorzaakt door hete vloeistof zoals thee, koffie of soep. Vanuit die gedachte kunnen we ons voorstellen dat er met enige huiver wordt gekeken naar de kokendwaterkraan. Is dat niet vragen om problemen?

VEILIGHEIDSMAATREGELEN SELSIUZ

Kokendheet water is niet iets om gemakzuchtig mee om te gaan. Om die reden zijn kokendwaterkranen van Selsiuz standaard uitgerust met een tweetal belangrijke veiligheidsmaatregelen.

VEILIGHEIDSMAATREGEL 1: bediening

Je moet er niet aan denken dat je gedachteloos de kraan openzet en er ongewild kokend water uitkomt.

DRUK EN DRAAI BEDIENING

Bij het ontwerp van de Selsiuz 3-in-1 kokendwaterkraan is hier goed over nagedacht en is de kokend waterfunctie alleen maar te bedienen met een druk en draai beweging (Dit veiligheidsmechanisme zit ook op flessen met bleekmiddel of andere bijtende stoffen). Bij een druk en draai bediening moet je een knop op de kraanhendel indrukken. Door tegelijkertijd de hendel om te draaien, activeer je de kokend waterfunctie. Laat je de knop weer los, dan schiet deze terug en stopt de aanvoer van kokend water onmiddellijk. De druk en draaibediening blijkt in de praktijk te moeilijk voor kinderen en een volwassene zal zich niet zo snel vergissen.

ELEKTRONISCHE BEDIENING

Een Selsiuz Push werkt met een elektronische bediening. Ook bij deze kraan is goed nagedacht over de veiligheid. Naast de kraan zitten gekleurde knoppen in het keukenblad verwerkt:

  • De rode knop moet twee keer snel ingedrukt worden om kokend water te krijgen; een extra beveiliging om ongelukken te voorkomen.

Koud en warm water regel je zoals je gewend bent met de hendel van de kraan.

VEILIGHEIDSMAATREGEL 2: KOELE BEHUIZING VAN DE KRAAN

De kokendwaterkraan heeft een dubbelwandige uitloop. Hierdoor komt het kokende water niet in contact met de buitenkant van de kraan. Het voordeel hiervan is dat de kraan uitloop dus niet heet wordt en je deze gewoon kunt vastpakken zonder je eraan te branden.

Tenslotte heeft de Selsiuz nog een groot pluspunt. De kraan geeft een rustige straal en spettert niet, waardoor je jezelf niet snel zal branden.

KOUDWATERVREES ONTERECHT

Wat ons betreft is de koudwatervrees voor de kokendwaterkraan begrijpelijk, maar niet terecht. Er worden veel maatregelen getroffen rondom de veiligheid van de kraan om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Maar 100% veiligheid kun je nooit garanderen. Je zal daarom altijd voorzichtig moeten omgaan met kokend water en je gezonde verstand blijven gebruiken.

REDENEN OM EEN KOKENDWATERKRAAN AAN TE SCHAFFEN

Dankzij de aanschaf van een kokendwaterkraan, kun jij mooi je oude waterkoker de deur uit doen. Nu heb je namelijk koud, warm én kokend water uit één kraan. En met de 5-in-1 kraan zelfs ook bruisend en gekoeld water. Dit is fijn als je duurzaamheid belangrijk vindt, aangezien je geen plastic flessen meer hoeft aan te schaffen met bruisend water.

Verder is de kokendwaterkraan een ontzettend handige keukenhulp. Benieuwd hoe de kokendwaterkraan jou kan helpen in de keuken? Lees dan dit blog of bekijk de handige kookvideo’s. Wil je nog meer redenen weten waarom een kokend water kraan in jouw keuken niet mag ontbreken? Lees dan hier 5 redenen om te kiezen voor een koel en bruisend water kraan of lees de blog van Shannah die samen met haar gezin elke dag geniet van de kokendwaterkraan.

New call-to-action

 

Tags: Voordelen

Selsiuz blog

Op de inspiratieblog van Selsiuz vind je alles over het gemak, de techniek en trends van deze gebruiksvriendelijke 3-in-1 kokendwaterkraan. Ontdek welke Selsiuz bij jou en je keuken past!

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF

Meeste recente blogs